+359-899-867-476

 

 

              +359-878-240-483 

Седемте рилски езера

До началото на пътеката, виеща покрай Седемте рилски езера, се достига с лифт, който хващате на хижа "Пионерска" и слизате на хижа "Рилски езера". Разстоянието от къща Релакса до хижа Пионерска е 15 км с кола. Преходът трае около 4 часа и преминава през Долното езеро, Рибното, Трилистника, Близнаците, Бъбрека и Окото до най-високото езеро – Сълзата на 2535 м. Живописните върхове Сух рид, Отовица и Харамията се извисяват величествено над езерата.

Водопад Рилска скакавица

Водопадът Рилска скакавица е най-високият в Рила и един от най-внушителните със своите 70 м. пад на водата. Част е от Национален парк Рила, на 1750 м надм.вис. Мястото е изключително красиво, лесно достъпно, а през зимата - идеално за ледено катерене. Разстоянието от къща Релакса до маркираната пътека, която тръгва от посетителският център на Нац.парк Рила в Паничище, е 15 км. Преходът до водопада и обратно до Паничище е около 3-4 часа.

Гейзерът на Сапарева баня

В Сапарева баня посетете най-горещия гейзер на Европа - цели 103 градуса, извиращи от недрата на земята. Сапарева баня е благословена с горещата си минерална вода и е укротила силата на гейзера, оформяйки го като фонтан в западния край на курорта. Някога жителите на Сапарева баня са варели картофи във врящата вода, а сега лечебната й сила лекува най-различни болести.

 

Цари Мали Град

Крепостта Цари Мали Град е разположена на хълма "Свети Спас", над с. Белчин, на 22 км от Сапарева баня. До музейния комплекс се достига с панорамно влакче. Крепостта Цари Мали Град е била изграждана поетапно от III век до края на VI век. Цари Мали Град е играл важна стратегическа роля за античната Германея (днешна Сапарева баня) и е бил важен център на раннохристиянската култура.

Ресиловски манастир

Един от малкото останали действащи женски манастири в България е Ресиловският манастир, намиращ се до село Ресилово, на 6 км от къща Релакса. Манастирът е в отлично състояние, а местността, в която е разположен, е изключително красива. Храмът е основан през 1932 г, наречен е "Покров на Пресвета Богородица" и отбелязва своя празник на 1 октомври.

Овчарченски водопади

Водопадите са общо 7 и започват в края на село Овчарци, намиращо се на 3 км от къща Релакса. Водопадите са се образували на река Горица в подножието на връх Кабул. Екопътека ви води покрай водопадите и ви разкрива чудни панорамни гледки към Рила планина. Както водопадите, така и самото село Овчарци са места, запазили своето очарование и романтичен дух.